середа, 9 листопада 2016 р.

Основи кольорознавства

У природі рідко можна зустріти  кольори в чистому вигляді, такі ж  як у фарб на картинах і тому доводиться вдаватися до різних сумішей, щоб отримати потрібний колір, і відтінок.

Основними або первинними кольорами вважається червоний, жовтий і синій.
Файл:T2zv.jpeg


Подвійними або складеними кольорами є зелений, фіолетовий і помаранчевий. Всім відомо, наприклад, що при змішанні жовтою і синьою фарб виходить зелений колір різних відтінків залежно від кількості тієї або іншої фарби. Відомо так само, що при змішанні червоної і синьої фарб виходять фіолетові, лілові або бузкові кольори, а при змішанні червоної і жовтої – різні відтінки помаранчевого кольору. 
 Файл:T2zv1.jpeg

Кожен основний колір є додатковим до двох інших  основних кольорів  і до складеного кольору, в утворенні якого він не бере участь. Найважливіша властивість додаткових кольорів – їх взаємне знищення при змішанні один з одним і взаємне посилення при зіставленні. Остання властивість дуже важлива завжди пам'ятати, художники використовують його для підсилення ефекту.

Основні правила в роботі з кольором.

При змішуванні фарб треба пам'ятати одне дуже важливе правило: ніколи не змішувати між собою більше двох-трьох фарб, інакше виходитимуть глухі, каламутні тони. Інше правило, яке слід пам'ятати, працюючи аквареллю, це те, що при висиханні вона яснішає. Наскільки яснішає, це залежить від якості і складу фарб.
 І третє правило, яке необхідно так само пам'ятати: білила в акварельній техніці не уживаються зовсім, тон паперу буде найсвітлішою плямою в зображенні.


Немає коментарів:

Дописати коментар